Fräntien sukuhauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla (osasto 1, rivi 21,
paikka 290).
Kajaanilainen kuvaamataidon lehtori Daisy Fränti, omaa sukua
Degerman, syntyi Lappeenrannassa 7.6.1917 ja kuoli Helsingissä
90-vuotiaana 26.8.2007. Hänen aviomiehensä oli kainuulainen
vaikuttaja, maanviljelysneuvos Aslak Fränti.
Leenakaisa Sonny, Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuva: Kainuun Museon kuva-arkisto
Daisy Fränti oli aloittanut kuvaamataidon opettajan opinnot Helsingissä, mutta sodan vuoksi pääsi suorittamaan ne loppuun vasta 1950-luvulla. Ensimmäinen työpaikka oli Kajaanin tyttölyseossa, seuraava lyseossa. Hän halusi vielä jatkaa opiskelua ja valmistui maisteriksi Helsingin yliopistosta taidehistoria pääaineenaan. Lyseosta Daisy Fränti siirtyi Oulun yliopiston Kajaanin opettajankoulutuslaitokseen, jossa toimi kuvaamataidon didaktiikan lehtorina eläkkeelle jäämiseensä saakka.
Seurakunnan kannalta oli merkittävää, että Daisy Fräntin asiantuntemus sai 1960-luvulla kirkkovaltuuston pyörtämään päätöksensä purkaa kirkko. Ajan hengen mukaan vanhasta haluttiin päästä eroon ja rakentaa modernia, matalaa ja betonista tilalle. Aivan vakavissaan suurin osa valtuutetuista piti kirkkoa liian pienenä ja rumana. Kuopion piispa oli jo kallistumassa samalle kannalle, mutta Daisy Fräntin kirkkoa esittelevä taidehistorian opinnäytetyö sai hänet huomaamaan rakennuksen arvon, ja kirkko remontoitiin. Nykyisin vuonna 1896 valmistunutta arkkitehti Jacob Ahrenbergin piirtämää puukirkkoa pidetään uusgoottilaisen tyylin valtakunnallisesti edustavimpana kirkkorakennuksena.
Saman vuosikymmenen lopulla Daisy Fräntin kirkkotaiteen tuntemuksella oli taas käyttöä. Hänen pro gradu -tutkielmansa aiheena oli Paltamon kirkko ja tapuli, siis Paltaniemen kuvakirkko vuodelta 1726. Syventymällä holvi- ja kattomaalauksiin ja vertailemalla
niitä Oulun seudun kirkkomaalausten tyyliin, hän tuli siihen tulokseen, että Paltaniemen maalaukset eivät olleet Mikael Toppeliuksen käsialaa, kuten oli oletettu, vaan tekijä oli nuori vihantilainen Emanuel Granberg, jolle maksetut palkkiot myös näkyivät kirkon tileistä. Varmistuksen asiaan hän sai lukemalla kesäisin asiakirjoja Tukholman arkistoissa.
Daisy Fränti oli taitava taidekasvattaja, joka järjesti näyttelyitä opiskelijoiden töistä kurssien päätyttyä ja välitti tietoja alan ulkomaisista suuntauksista. Fräntin perhe teki jo 1950-luvulla automatkoja Euroopan kulttuurikohteisiin. Sieltä ja toisaalta myös suvun maatilalta Kuluntalahden Tuomaalasta taiteilija sai aiheita omiin maalauksiinsa.
Sellainen oli Daisy Fränti. Innostava, ystävällinen ja aina tyylikäs.
1 Kommentit
Hieno asia, että Daisy Fräntin rooli Kajaanin kirkon pelastajana ja Paltaniemen kirkon maalausten identifioijana tunnustetaan. Hän oli Kaimuun puolesta! Ja mahtava opettaja!