Heikki Savolainen syntyi Joensuussa 28.9.1907 ja kuoli 90-vuotiaana
Kajaanissa 29.11.1997. Hänen vaimonsa oli voimistelunopettaja
Mirja Savolainen, ja heille syntyi viisi poikaa ja syntymäpäivänään
kuollut tyttö.
Heikki Savolaisen hauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla (osasto 2, rivi 34,
paikka 382).
Pekka Jaakkola, Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuva: Kainuun Museon kuva-arkisto
Savolainen harrasti nuorena yleisurheilua ja hiihtoa. Voimistelukilpailuihin hän osallistui ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Hän aloitti kilpavoimistelun verrattain myöhään.
Syksyllä 1928 Heikki Savolainen aloitti opinnot Helsingin Yliopiston Voimistelulaitoksella. Parin kuukauden opiskelun jälkeen tuntuivat aiheet niin tutuilta, että hän katsoi parhaaksi aloittaa myös lääketieteen opinnot. Hän valmistui voimistelunopettajaksi
1931 ja lääketieteen lisensiaatiksi 1939.
Savolaisen urheilu-ura oli niin pitkä ja niin menestyksekäs, että se on harvinainen koko maailmassa. Hän osallistui kilpailijana viisiin olympialaisiin vuosina 1928 – 1952. Vuosien 1940 ja 1944 kisat jäivät pitämättä sodan takia. Suomi oli menettänyt vuoden 1940
kisat sodan myötä, mutta 1952 saimme Helsinkiin olympiakisat, joissa Heikki Savolaisella oli kunnia lausua olympiavala. Savolainen oli maailman huipulla 24 vuotta urheilulajissa, joka on kaiken liikunnan perusta ja jota harrastetaan kaikkialla maailmassa. Hän saavutti yhteensä yhdeksän olympiamitalia, joista kaksi on kultaisia. Aktiivinen kilpavoimistelijan ura kesti 35 vuotta.
Kajaanin kaupunginlääkäriksi Savolainen tuli syksyllä 1946, ja tässä virassa hän toimi eläkkeelle jäämiseensä vuoteen 1967 asti. Hän vastasi aluksi yksin 9000 ihmisen terveyden- ja sairaanhoidosta ja toimi päävirkansa ohella myös Kajaanin seminaarin lääkärinä
1946 – 1972. Työpäivät venyivät usein hyvin pitkiksi.
Urheilussa Heikki Savolaisen ideologia oli tärkeysjärjestyksessä: voimistelu, yleisurheilu ja hiihto. Hän pelkäsi, että palloilu syrjäyttää voimistelun. Tosiasia on, että niin on valitettavasti käynyt. Savolaiselle on myönnetty korkein Suomessa urheilusta saatava kunniamerkki Suomen Urheilun suuri ansioristi. Niitä voi olla yhtä aikaa korkeintaan 12 henkilöllä.
Heikki Savolainen oli elämää ymmärtävä psykologi, mutta myös kriittinen arvostelija, huumorintajuinen ja avulias sekä vireä ja ketteräliikkeinen henkisesti ja fyysisesti.
Taiteilijaprofessori Matti Koskelan suunnittelema Heikki Savolaisen muistomerkki pystytettiin Kajaanin Rantapuistoon vuonna 2007.