Piispainkokous toimitti kirkolliskokoukselle ilmoituksena Sämmiliih kirhoost – Sä ´mmla ceerkvest – Sápmelaččat girkus – Saamelaiset kirkossa -hankkeen -hankkeen loppuraportin ja suositukset.
Ilmoituksen esitellyt arkkipiispa Tapio Luoma kertoi, että hanke on otettu hyvin vastaan saamelaisten keskuudessa. Ilmoitusta oli kuulemassa saamelaisten delegaatio, joka oli saapunut Turkuun illalla pidettävään hankkeen huipennuksena pidettävään päätösjumalanpalvelukseen. Tämä juhlamessu sisältää katumuksen ja sovinnon eleen saamelaisia kohtaan.
Saamelaiset kirkossa -hankkeen raportti sisältää suosituksia, joista osa on yleistavoitteita koko kirkolle ja osa konkreettisia toimenpide-ehdotuksia kirkkohallitukselle, tuomiokapituleille sekä seurakunnille ja seurakuntayhtymille.
Hanke on mahdollistanut syventymisen saamelaisten ja kirkon välisiin suhteisiin totuus- ja sovintoprosessin näkökulmasta. Yhtäaikainen ajoitus valtiollisen totuus- ja sovintokomission kanssa mahdollisti hankkeen asettumisen osaksi laajempaa yhteiskunnallista totuus- ja sovintotyötä. Hanke tarjosi myös matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja saamelaisille keskustella kirkkoon, uskoon ja kipeisiinkin teemoihin liittyvistä asioista.
Torstaina 8.5.2025 klo 19 järjestettävää päätösjumalanpalvelusta voi seurata myös verkossa.
Koko loppuraportti on luettavissa sivustolla: Saamelaiset kirkossa Piispainkokouksen ilmoitus 1/2025 kirkolliskokoukselle: Saamelaiset kirkossa -hanke
Tiet – polut – risteykset -antologian kirjoittajina ovat pääosin saamelaiset, joilla on tai on ollut hyvin erilaisia suhteita kirkkoon. Mukana on taiteilijoita, kirkon työntekijöitä, seurakuntalaisia, vanhoja ja nuoria. Antologia esittelee monipuolisen joukon kirjoituksia, jotka heijastavat saamelaisten kokemuksia, uskoa, kulttuuria, hengellisyyttä ja kirkollista tematiikkaa.
Tiet – polut – risteykset (julkaistu 23.3.2025)
Kirkolliskokous antoi Kirkkohallitukselle tehtäväksi käynnistää virsikirjauudistuksen valmistelun
Kirkolliskokous antoi Kirkkohallitukselle tehtäväksi käynnistää virsikirjauudistuksen valmistelun. Varsinaisesta uudistuksen aloittamisesta päätetään vasta sen jälkeen, kun valmistelu- ja selvitystyöt on tehty. Virsikirjan uudistukselle ei ole suunniteltu tarkkaa ajankohtaa. Asiasta keskusteltiin vilkkaasti, ja puheenvuoroissa nousi esiin huoli Kirkkohallituksen sekä seurakuntien vähenevistä resursseista.
Käsikirjavaliokunnan mietinnössä todetaan, että Kirkkohallituksen tehtävänä olisi valmistella luonnos virsikirjan uudistusprosessin käytännöistä, aikataulusta ja muista rakenteista. Virsikirjan uudistuksen periaatteiden määrittely tulee toteuttaa yhteistyössä piispainkokouksen kanssa.
Käsikirjavaliokunta pitää keskeisenä sitä, että virsikirjan uudistuksen valmistelutyö liitetään määrätietoisesti osaksi Musiikki kirkossa 2030 -työskentelyä. Lisäksi valiokunta katsoo, että rajallisten resurssien vuoksi varsinaista uudistusta ei voida aloittaa päällekkäin Kirkollisten toimitusten kirjan uudistamisen kanssa. Vaikka virsikirjan varsinaista uudistamista ei voida aloittaa lähivuosina, uudistuksen valmistelutöiden aloitus on jo nyt ajankohtaista, mietinnössä todetaan.
Uudistuksen taustalla on Vihdin kirkkoneuvoston Espoon hiippakuntavaltuustolle tekemä aloite.
Aloite kirkkohallituksen kansliapäällikön valinnan valmistelun selkeyttämisestä valiokuntaan
Edustaja-aloite kirkkohallituksen kansliapäällikön valinnan valmistelun selkeyttämisestä lähetettiin hallintovaliokuntaan vilkkaan lähetekeskustelun jälkeen.
Aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous antaisi Kirkkohallitukselle tehtäväksi valmistella tarvittavat muutokset Kirkkohallituksen viraston johtavan viranhaltijan valintaa koskevaan sääntelyyn ja määräyksiin, joilla asian valmistelu siirrettäisiin tulevan johtavan viranhaltijan alaisilta johtavan viranhaltijan yläpuolella organisaatiossa oleville.
Äänestyksen jälkeen esitykseen lisättiin edustaja Markku Orsilan esitys, että kirkolliskokouksen täysistunto antaa hallintovaliokunnalle valtuuden laatia mietintö kansliapäällikön valinnasta niin, että kaikki tarpeelliset seikat otetaan huomioon.
Aloitteen oli allekirjoittanut 36 edustajaa.
Seuraa kirkolliskokousta verkossa
Kirkolliskokouksen alustava työsuunnitelma ja taulukko käsiteltävistä asioista löytyvät kirkolliskokouksen verkkosivuilta. Myös päiväjärjestykset eli luettelot täysistunnoissa käsiteltävistä asioista ja niihin liittyvistä asiakirjoista julkaistaan samoilla sivuilla, kun ne ovat valmistuneet. Sivulta löytyvät myös linkit striimauksiin sekä Domus-palveluun, jossa kirkolliskokouksen asiakirjat ovat.
Kuvia kirkolliskokouksesta löytyy materiaalipankista.
Kirkolliskokouksen viestintä:
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815
The post Piispainkokous toimitti kirkolliskokoukselle Saamelaiset kirkossa -hankkeen loppuraportin ja suositukset appeared first on Evl.fi.